Безплатна доставка

Безплатна доставка над 90 лв.

Минимална поръчка

от 30 лева + 5 лева за доставка

Слотове между 17-23ч.

при поръчки, направени до 11:30

Ново! Домашни гозби

Кухня от ресторант "У дома"

Риба - Сом 1КГ.

Сом 1КГ.
Click image for Gallery

Код на продукта: RZP007
Наличност: В наличност
Цена: В наличност 19.89 лв.
Кол-во: +
-
  - или -  
Етикети: Риба, Сом, 1КГ., Сом 1КГ.

Сомът /Silurus glanis/ представлява сладководна риба, която е позната още под наименованието Европейски сом. Тялото на сома е удължено и нерядко достига забележителни размери. Някои екземпляри нарастват до 5 метра, а теглото им може да надхвърли 250 килограма.

Суровото месо на сома е източник на куп ценни вещества. В него се съдържат витамините А, С, Е, К и D. В състава му присъстват омега-3 и омега-6 мастни киселини, магнезий, калций, калий, фосфор, мед, натрий и др.

Сомът има страхотни кулинарни качества. Той се използва с охота, тъй като месото му е крехко, мазно и много апетитно. След термична обработка придобива бял цвят и лесно се отделя. Друга положителна черта на този вид риба е, че не е необходимо да се почиства от множество кости. Според гастрономите най-вкусна е зоната откъм главата на сома.

При приготвянето на сом понякога се налага отстраняване на слоя с мазнините му, чиято дебелина може да надхвърли 2 см. Сомът позволява разнообразна термична обработка, ето защо се използва в какви ли не рецепти.