Безплатна доставка

Безплатна доставка над 90 лв.

Минимална поръчка

от 30 лева + 5 лева за доставка

Слотове между 17-23ч.

при поръчки, направени до 11:30

Ново! Домашни гозби

Кухня от ресторант "У дома"

Риба - Балканска пъстърва прясна чистена 1КГ.

Балканска пъстърва прясна чистена 1КГ.
Click image for Gallery

Код на продукта: RZP003-CH
Наличност: В наличност
Цена: В наличност 20.89 лв.
Кол-во: +
-
  - или -  

Балканската пъстърва, още кафява или речна пъстърва (Salmo trutta fario), е риба от семейство Пъстървови (Salmonidae). В миналото е била разпространена само в Европа и Северна Азия, включително и в България. През 1883 г. е пренесена в Северна Америка. Живее в сладка вода.

Отстрани е светлокафява, а към корема преминава почти в жълто. Също така има големи розови петна на двете страни. Средната големина на този вид е около 40 см. Обитава чисти и студени, богати на кислород, води. Пъстървите могат да плуват срещу течението, хвърлят хайвера си в горната част на реките и ако на пътя им има праг или друго препятствие, правят скокове във въздуха и така ги преодоляват. Тя е хищна риба, която се храни с мухи, червеи и често в менюто ѝ се включват по-малки рибки.

Месото на Балканската пъстърва се слави с отличните си вкусови качества, поради което се смята за деликатес сред останалите речни риби.

Съществуват три отделни „морфи“ на Salmo trutta. Morpha fario е основната форма в България която се среща главно във високопланинските реки, богати на разтворен кислород. Morpha lacustris мигрира от езера в реки за да си хвърли хайвера. Morpha trutta прекарва голяма част от живота си в морето и влиза в реки само за да си хвърли хайвера.